Logg inn support 

Korona
Økonomiske råd til bedrifter som merker ringvirkningene av corona-tiltakene
img author
by Dekon
bilde av et tomt kontor

Verden ble snudd opp ned da Norge satte inn tiltak mot corona i mars 2020. På et øyeblikk måtte virksomheter stenge, ansatte permitteres og mange bedrifter står nå i fare for å gå konkurs.Det er viktigere enn noen gang å ta smarte, økonomiske beslutninger. Det du gjør i dag, kan redde deg i morgen.

Snakk med banker og eventuelle andre faste kreditorer

Norges Bank har satt ned styringsrenten, og vil vurdere denne løpende. De ser også på tiltak for å sikre at det påvirker pengemarkedsrenten. Det vil si at du bør få bedre rente av banken din, hvis ikke du allerede har fått det.

Du kan for eksempel be om å få forlenget kredittid, altså perioden du som kredittkunde får låne penger av banken. Et annet alternativ kan være å be om økte lånerammer. De fleste bankene har også uttalt at de kan se på muligheten for å gi kundene sine avdragsfrihet i en periode. Det lønner seg å ta en prat med kontaktpersonen din i banken, og forklare situasjonen. Bankene har forståelse for situasjonen, og de fleste vil gjøre det de kan for å hjelpe bedriftene nå.

Tiltak fra regjeringen til norske bedrifter

Regjeringen har endret reglene for permittering av ansatte for å hjelpe norske bedrifter til å komme seg gjennom denne perioden. Tidligere måtte du som arbeidsgiver betale 15 dager av lønnen til permitterte ansatte, det er nå redusert til to dager.

Bedrifter som går med underskudd kan nå tilbakeføre underskudd mot beskattet underskudd fra tidligere år. Bedrifter som går med underskudd kan også få likviditetshjelp i form av utsettelse av betaling av formueskatten.

Trenger du hjelp til å vurdere hvilke grep som kan være rett for deg? Ta kontakt med oss i Dekon – vi er økonomiske rådgivere med spesialkompetanse på å drive butikk.

Kan du selge varer på en ny måte?

90% av den norske befolkningen følger nå rådene om å unngå kontakt med andre, og det er mange som er i isolat, karantene eller har hjemmekontor. Derfor har handel i fysisk butikk stupt, mens netthandel har økt. Hvis du sitter på varer som du ikke får solgt nå, prøv å tenk kreativt om hvordan du kan nå kunder som sitter hjemme.

Situasjonen med corona har forsterket en trend som vi har sett komme de siste årene, nemlig at hjemlevering blir viktigere enn noen gang. Hvis du har fysiske varer og mulighet for å tilby dette, så bør logistikk rundt levering være en høy prioritet. Noen butikker har startet med Facetime-shopping for kundene sine. Andre bruker sosiale medier.

Er det kreative grep du kan gjøre for å gi kundene dine en god, digital handelsopplevelse?

Tilgang på lett omsettelige midler

Har du anleggsmidler du kan selge unna? Produksjonsutstyr, kontormaskiner eller eiendom som ikke er kritisk for å drive virksomheten din kan gi deg midler for å komme deg over kneika nå. For noen bedrifter kan det være et alternativ å få inn flere eiere, eller å vurdere om det kan være aktuelt for eierne å skyte inn mer egenkapital.

Gir du kundene dine kreditt? Det er ikke bare du som har det tøft økonomisk nå, vær bevisst på hvilken kreditt du gir, og at økonomien endrer seg fort. Hvis kundene dine ikke kan betale for seg om en måned, blir det et rent tap for deg. Gi så korte kredittider som mulig, og vurder en kontroll av betalingsevnen via et kredittinformasjonsbyrå for den enkelte kunde. Du kan få fire ukers vederlagsfri kredittsjekk fra Bisnode.

Vær også rask med å sende ut betalingspåminnelser, og ha klart klausuler om renter og gebyrer ved sen betaling. Hvis du har misligholdte krav, så bør du følge opp disse raskt.

Det er mange endringer som skjer for å møte den økonomiske situasjonen. Vi i Dekon er oppdaterte på hva som skjer, og vi kan hjelpe deg med å vurdere hva som får din bedrift gjennom denne våren.

Ta kontakt på firmapost@dekon.no eller ring oss på 404 40 404 for en uforpliktende prat. Vi hjelper deg gjerne!

Les flere artikler

Regnskap
Gjør butikkdriften enklere med Dekon og Zoined Analytics
img author
av Dekon
Betalingsløsninger
Betaling med vipps i butikk – vær med på å begrense smitte
img author
av Dekon
Kundeklubb
Suksess med fullintegrert kundeklubb for Fredrik & Louisa
img author
av Dekon
cta image
shape skew cta
img bottom cta
dots
Vil du vite mer om hva vi gjør?

Ta kontakt med oss!

Vi svarer deg så raskt vi kan!